laatste updates
15 augustus: Regenwulp in beweging
Na zich lang op te houden langs de Maas konden we via de zendergevens iets opvallends waarnemen: na maandenlang in dezelfde regio te blijven, vertrok de vogel in de nacht van 15 op 16 augustus. De eerste nacht vloog hij in één ruk door en stopte pas met vliegen tot ongeveer 10u ’s morgens! Vervolgens hield hij een kleine pauze om de volgende nacht helemaal tot aan de luchthaven in Zaventem te vliegen. Toevallig of niet maar hier werd hij enkele maanden voordien in beslag genomen. De cirkel leek rond te zijn, maar nadat hij hier uitgerust had vertrok hij om 3 uur ’s nachts richting Dendermonde. Rond 9uur ’s morgens kwam hij aan bij fort Driebek, een kleine groene oase langs een groot industrieterrein. Hier zien we nogmaals het nut van kleine groene zones die als zogenaamde stapstenen van levensbelang zijn voor de migratie van allerhande dieren.
Nadat hij bijgetankt had vloog hij op 18 augustus de Nederlandse grens over tot in Cadzand. Daarna volgde hij de Westerschelde iets meer inlands tot in Terneuzen waar hij 19 augustus aankwam. Of dit het begin is van een lange tocht of dat dit al zijn eindpunt is, zullen we in de komende weken en maanden zien. Word vervolgd!
1 december 2019: Lepelaar aangekomen in wintergebied
Vanuit het zomerverblijf, een rivierdelta in Bremerhaven (DE), kregen we begin oktober plotseling nieuwe GPS punten binnen. De lepelaar was 'on the move' en trok in een razend tempo langs de kust van Zeeland, België en Normandië. Op enkele dagen tijd had de vogel 1.400 km afgelegd. De trip eindigt in een mooi moerasgebied in de buurt van Bordeaux (FR). Daar verblijft de vogel ondertussen al enkele maanden en we vermoeden dat de lepelaar hier de hele winter zal verblijven. Ongetwijfeld heeft onze vogel deze trek naar het zuiden samen met soortgenoten aangevat. In het betreffende natuurgebied in Bordeaux overwinteren jaarlijks vele tientallen lepelaars. En dat is natuurlijk geruststellend nieuws voor ons als verzorgers.
Benieuwd waar hij in het voorjaar naartoe gaat...
28 december 2019: Kiekendief Brunhilde overwintert opnieuw in Mali
Begin september krijgt Brunhilde weer de 'migratiekriebels' en vertrekt ze in haar broedgebied in Slowakije. Ze neemt opnieuw de Adriatic Flyway via Kroatië, Italië, Sardinië, Tunesië, Algerije en als eindbestemming Mali. Daar verblijft ze opnieuw in de omgeving van haar overwinteringsgebied van 2018, in de buurt van het dorp Ténenkou...